Tak pernah membuat entri berkaitan makanan. So, today..diri ini terpanggil untuk share apa yang saya masak hari ini. Actually, banyak masakan lain, Tapi, hari ni..saya ada kerajinan so saya share. Merujuk kepada title entry sy ni, untuk lunch hari ini. saya masak ikan bawal masak stim which is kebanyakan org menggunakan ikan siakap. Tapi sebab xde ikan siakap, ikan bawal je ada kat fridge. hehe..
Bahan Masakan :
- 3 ekor ikan bawal saiz sederhana
- 2 sb sos tomato
- 4 biji limau kasturi/ 2 biji limau nipis
- 1 sb tepung jagung
- Air asam jawa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Lobak merah ( saya buat bentuk bunga )
- 1 batang saderi dipotong sederhana halus.
- Sedikit daun sup
Ditumbuk :
- 3 batang serai
- 4 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 4 cm halia
- 5 batang cili padi
Cara Memasak :
- Baca ''Bismillahi awaluhu waakhiruhu''.
- Panaskan air di dalam pengukus. Saya guna kuali je. Letak air dengan besi jaring2 dan tutup dengan penutup kuali. Sementara itu,
- Tumbuk semua bahan yang telah senaraikan untuk ditumbuk.
- Kemudian campurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk ke dalam air asam jawa (tapis dulu air asam jawa. Jangan ada biji-biji asam jawa tu.)
- Selepas itu, perahkan limau kasturi/limau nipis. Letak garam secukupnya dan letak sekali dengan lobak merah, daun sup, batang saderi yang telah dipotong.
- Setelah itu, letakkan sos tiram dan sesudu tepung jagung (untuk melikatkan kuah).
- Selesai semua bahan, letakkan ikan bawal yang dikehendaki ke dalam loyang/tempat kukus dan tuang kesemua bahan-bahan yang anda sudah gaulkan tadi.
- Stimkan sehinggalah ikan-ikan tersebut masak. Jangan over cooked yer ;)
- Hidangkan lauk tersebut pada pinggan/dulang yang sewajarnya.
- Baca ''Alhamdulillah''.
No comments:
Post a Comment